ÚČTOVÁNÍ LÉKÁRNY A VLIV REGULAČNÍCH POPLATKŮ NA EXISTENCI MALÝCH LÉKÁREN. - Bobková, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Prodej léků v dnešní konzumní společnosti je velmi rozšířený. Lékárny musí být schopny uspokojit všechny druhy zákazníků a musí se postarat o to, aby byly vždy dobře zásobeny a připraveny na jakoukoliv poptávku. V posledních dvou letech je činnost lékáren zásadně ovlivněna zavedením regulačních poplatků. Samotné uzákonění poplatků by jistě samo o sobě nebudilo až tak velkou pozornost. Hlavním problémem je proplácení regulačních poplatků krajskými lékárnami, které jsou dotovány kraji. Soukromé lékárny tomuto chování nemohou konkurovat a jsou tak stavěny do nelehké konkurenční pozice. V teoretické části jsem se zabývala jak vymezením účetních pojmů týkajících se účtování lékárny, tak také účtováním. Popsala jsem standardní postupy účtování. Uvedla jsem způsoby jak vypočítat likviditu podniku a obraty zásob a co tyto ukazatele vyjadřují. Dále jsem se snažila přiblížit problematiku regulačních poplatků. V praktické části jsem analyzovala komplexní účtování lékárny. Popsala jsem jednotlivé způsoby a metody účtování u dlouhodobého majetku, zásob, krátkodobého finančního majetku, zúčtovacích vztahů a také použití účtu individuálního podnikatele. Hlavním mým cílem bylo vystihnout specifika, která se při účtování v lékárně objevují. Tato specifika se týkala zejména zásob. Jako dílčí cíl jsem provedla výpočty zachycující likviditu lékárny a také obraty zásob. Tyto ukazatele jsem následně vyhodnotila v tabulkách a snažila jsem se analyzovat další vlivy, které na likviditu a obraty zásob působí. V rámci dalšího cíle jsem analyzovala finanční dopad proplácení regulačních poplatků krajskými lékárnami za své zákazníky pro ostatní soukromé lékárny. Snažila jsem se zrekapitulovat události, které se staly v oblasti českého soudnictví a týkaly se sporů soukromých lékáren a krajů v otázce těchto poplatků.
Pharmacy accounting and the impact of regulatory fees on the running of small companies
Keywords: lékárna; léky; účetnictví; zásoby; dodavatel; regulační poplatky; kraje; soud; likvidita; aktivita; cash flow; Pharmacy; drugs; suplier; supply; insurance company; liquidity; stock turnover; accounting; regulation charges; court; township; cash flow