Die Einstellung der Sprecher zum Dialekt in der Umgebung von Freiburg. Ein soziolinguistischer Beitrag zur Beziehung von Standardsprache, Umgangssprache und Dialekt. - Smolíková, Nicole (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá postojem mluvčích města Freiburgu a jeho okolí k tamějšímu dialektu, k ostatním dialektům, ale také ke standardní varietě jazyka. V teoretické části jsou rozebrány pojmy standard, hovorový jazyk a dialekt, které jsou důležité pro dotazníkové šetření, jež je součástí praktické části předkládané práce. Během výzkumu vyjadřují respondenti své názory na současnou jazykovou situaci, dávají ale také najevo svá očekávání ohledně budoucího vývoje. Zkoumanou problematiku ilustrují grafy, jež se soustředí na výše uvedené vztahy a postoje z pohledu pohlaví, věku a původu mluvčích.
The attitude of speakers to dialect in the Freiburg area. A sociolinguistic contribution to the relationship between standard language, colloquial language and dialect.
Keywords: Freiburg; Freiburger Dialekt; Standardsprache; Umgangssprache; Fragenbogenuntersuchung; Freiburg; dialect of Freiburg; standard language; collowuial language; questionnaire research