Detekce perzistentních borelií Borrelia burgdorferi sensu lato ve tkáních savců přeléčených antibiotiky - Opelka, Jakub (Jihočeská univerzita, 2021)
Lymská borelióza je nejrozšířenější infekční choroba, jejímž vektorem jsou klíšťata komplexu Ixodes ricinus. Toto multiorgánové onemocnění je způsobené patogenními spirochétami z komplexu Borrelia burgdorferi sensu lato. Přestože lymská borelióza ještě není uznána jako nemoc přímo působící úmrtí pacienta, snižuje kvalitu života milionům lidí po celém světě. Všechny fáze lymské boreliózy jsou běžně léčeny antibiotiky doxycyklinem a amoxicilinem. V 10 - 20% případů příznaky onemocnění přetrvávají i po léčbě, ale většina praktických lékařů připisuje tyto příznaky psychosomatickým problémům. Výsledky této práce ukazují, že v tkáních savců po léčbě běžně předepisovanými antibiotiky podle lékařských protokolů stále existují perzistentní formy borrelií s frekvencí 0,16 - 0,3 jedinců na 1 mm3. Schopnost rekultivovat B. burgdorferi sensu lato z tkání myší léčených antibiotiky potvrdila jejich životaschopnost a naznačuje, že relaps infekce může být způsoben původní infekcí.
Detection of persistent Borrelia burgdorferi sensu lato in mammalian tissues after antibiotic treatment
Keywords: Lymská borelióza; Borrelia burgdorferi sensu lato; antibiotická léčba; perzistentní formy; Lyme disease; Borrelia burgdorferi sensu lato; antibiotic treatment; persistent form