Volný čas jako hledání vlastní identity prostřednictvím hudby a její vliv na osobnostní rozvoj člověka - Sommerová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá využitím volného času po duchovní stránce. Poukazuje na to, že volný čas lze aktivně využít nejen fyzickým vybitím těla. V úvodu se zabývá filozofickou antropologií i antropologií obecně, jakožto vědou o člověku, a uvádí i její historii. Dále se zaměřuje na identitu člověka v souvislosti s hudbou, konkrétně hrou na kytaru, a zkoumá vše z hlediska osobního rozvoje člověka. Práce není zaměřena na identitu národní či problematiku menšin ani se nezabývá dynamickým vývojem v rozvoji identity člověka ve smyslu vývojové psychologie. Blíže se zaciluje na mládež ve věku 15-20 let, tedy pozdní adolescence. Práce obsahuje dotazníky a rozhovor kytaristů, kteří buď učí, nebo sami na kytaru hrají.
Leisure time as searching own identity through music and it?s influence on personal evolution of a human
Keywords: Antropologie; filozofická antropologie; identita člověka; sebepojetí; adolescence; hudba; vzájemný vztah identity a hudby; osobní rozvoj.; Anthropology; philosophic anthropology; identity of a human; self-concept; adolescence; music; correlation between identity and music; personal evolution.