Hyperkoagulační stavy v graviditě a jejich komplikace - Kabelová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2019)
Narušení procesu hemostázy vede ke vzniku hyperkoagulačního stavu. Ten může mít za následek vznik hluboké žilní trombózy nebo plicní embolie. Jedná se o jedno z nejčastějších kardiovaskulárních onemocnění. Může vzniknou z vrozeného nebo získaného faktoru. Mezi vrozené mutace patří deficity inhibitorů hemokoagulace, mutace protrombinu nebo APC resistence. Získané faktory zahrnují antifosfolipidový syndrom, graviditu, obezitu atd. Analytická část práce se soustředí na efekt nízkomolekulárního heparinu (LMWH). V několika pracích se kázalo, že LMWH může způsobovat komplikace během těhotenství a při porodu či může ovlivňovat týden porodu a porodní váhu dítěte. Výsledky statistické analýzy v této práci však ukazují, že je spojitost mezi týdnem porodu a typem porodu a navíc, že LMWH má pozitivní vliv na týden porodu. Data použitá v této práci pochází z informačního systému LIS Ambulance Klinické hematologie Nemocnice České Budějovice a.s.
Hypercoagulable states in pregnancy and complications
Keywords: hyperkoagulace; gravidita; trombóza; nízkomolekulární heparin; trombofilie; tromboembolická nemoc; hluboká žilní trombóza; hypercoagulation; pregnancy; thrombosis; low molecular weight heparin; thrombophilia; thromboembolism; deep vein thrombosis