Učebnice francouzštiny používané na českých školách v letech 1948 - 1989 - Štěpánová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2018)
Předmětem diplomové práce jsou učebnice francouzského jazyka, které byly používány na českých středních školách v letech 1948-1989. Teoretická část se sestává z popisu výukového prostředí, jenž zahrnuje vývoj československé školské soustavy, zejména s ohledem na vývoj gymnázií, na kterých se francouzština ve zkoumaném období vyučovala. Teoretická část se dále zabývá teorií učebnic a vybranými metodickými koncepcemi ve výuce cizích jazyků. Praktická část obsahuje analýzu pěti vybraných učebnic francouzštiny určených pro první ročník středních škol. Výběr učebnic byl proveden v návaznosti na důležité školské reformy, které měnily podobu školské soustavy.
French Language Textbooks Used at Czech Secondary Schools in 1948 - 1989
Keywords: francouzština; učebnice; učebnice francouzského jazyka; cizí jazyky; výuka cizích jazyků; československé školství; French language; textbooks; foreign languages; foreign language teaching; Czechoslovak education system