Historie školství ve Čkyni v letech 1880 - 1948 - Šišláková, Marta (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá popisem života žáků na Obecné škole ve Čkyni v letech 1880-1948. V úvodu je nastíněna historie obce, následuje část o historii školství v obci a poté se jednotlivé kapitoly zabývají konkrétním časovým obdobím na školách. Kapitoly pojednávají o učitelích, žácích a jejich výuce, o výročích a oslavách, které se pravidelně nebo mimořádně ve škole pořádaly. Práce také zmiňuje politické a jiné významné události, které se v daných letech odehrály, a jak tyto události ovlivnily školní výuku. Nejdůležitějším pramenem pro zpracování této práce byly obecní kroniky a kroniky školy.
History of education in Čkyně in the years 1880 - 1948
Keywords: výuka; žáci; učitelé; historie Čkyně; obecná škola; mimořádné události; pravidelné události; 1880-1948; teaching; schooling; pupils; teachers; history of Čkyně; primary school; extraordinary events; regular events; 1880-1948