Mezinárodní účetní standardy pro střední a malé podniky (IFRS pro SME) - Janočková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem diplomové práce je analyzovat stav IFRS pro malé a střední podniky v rámci právního kontextu v ČR. Obsahem literární rešerše jsou základní informace o mezinárodní harmonizaci účetnictví a jejím vývoji, obecná teoretická východiska IFRS pro SME, definice obsahu informací IFRS pro SME, vykazování a oceňování aktiv, závazků, výnosů a nákladů. Další část literární rešerše obsahuje skladbu účetní závěrky. V návaznosti na tyto teoretické poznatky je zpracována aplikační část, která obsahuje tři základní kapitoly. První kapitola obsahuje srovnání položek s českými účetními předpisy. Na základě tohoto srovnání je v další části rozvaha konkrétního podniku převedena na výkaz o finanční situaci podniku. Třetí a zároveň poslední kapitola je věnována dotazníkovému šetření. Cílem tohoto průzkumu je zjistit, zda firmy jsou informovány o vykazování v rámci IFRS pro SME.
International Financial Reporting Standards for Small and Medium-sized Entities (IFRS for SMEs)
Keywords: Mezinárodní standardy účetního výkaznictví pro malé a střední podniky; finanční výkazy; vykazování; aktiva; závazky; výnosy; náklady; International Financial Reporting standard for Small and Medium-sized Entities; financial statement; reporting; assets; liabilities; income; expenses