Historie tělesné výchovy a sportu v Křemežské kotlině - Fučík, Jan (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce pojednává o historii tělesné výchovy a sportu v Křemežské kotlině. Především pak o vývoji jednotlivých tělovýchovných spolků a průběhu jejich činnosti od počátků až do současnosti. Práce je rozdělena do dílčích období podle významných milníků historického vývoje naší země. Práce se věnuje všem významným odvětvím sportu v Křemežské kotlině. Sportovní oddíly jsou v prvních dvou kapitolách chronologicky řazeny do jednotlivých období dle jejich vzniku. Druhé dvě kapitoly řadí jednotlivá odvětví podle jejich významu v dané oblasti. První část mapuje počátek organizované sportovní činnosti na území Křemežské kotliny z dochovaných materiálů a je datována do roku 1918, tedy do konce první světové války. Další částí jsou léta meziválečná, až po konec druhé světové války. Třetí část začíná v roce 1945 a končí revolučním rokem 1989. Poslední, tedy čtvrtá část, se věnuje nejnovějším sportovním dějinám od roku 1989 po současnost. Nejstarší informace byly čerpány z dochovaných kronik, archivních materiálů jednotlivých sportovních oddílů, literatury a z dobových periodik. Informace ve třetí a čtvrté části jsou doplněny zajímavostmi z rozhovorů s pamětníky o zakládání tělovýchovných oddílů a některých sportovních událostech.
The History of Physical Education and Sport in Křemežská kotlina
Keywords: Sokol; běh; hokej; fotbal; jednota; oddíl.; Sokol; run; hockey; soccer; unity; division.