Vnímání zdravotních pojišťoven v Jihočeském kraji - Hyková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2010)
Ve své diplomové práci se zabývám otázkou vnímání zdravotních pojišťoven v Jihočeském kraji. Tedy, jak občané v Jihočeském kraji vnímají zdravotní pojišťovny, a zda jsou spokojeni se službami, které jim zdravotní pojišťovny poskytují. V teoretické části uvádím základní informace o systému veřejného zdravotního pojištění v České republice. Zmiňuji se o historii vývoje zdravotního pojištění, systémech a principech jeho fungování. Zabývám se též legislativní úpravou, která je pilířem tohoto systému. Většina právních předpisů vznikla v 90. letech 20. století, kdy se v České republice začala vyvíjet současná podoba zdravotního pojištění. Od svého vzniku byly tyto právní předpisy několikrát novelizovány. Systém veřejného zdravotního pojištění u nás vychází z Bismarckova modelu, který je založen na existenci více zdravotních pojišťoven a smluvních vztazích mezi zdravotními pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními. Dále se v teoretické části zmiňuji o samotných zdravotních pojišťovnách, jejichž činnost upravuje zákon č. 551/1991 Sb., o Všeobecné zdravotní pojišťovně ČR, a zákon č. 280/1992 Sb., o resortních, oborových, zaměstnaneckých a dalších zdravotních pojišťovnách. V praktické části uvádím výsledky výzkumu zaměřeného na již zmiňovanou problematiku vnímání zdravotních pojišťoven v Jihočeském kraji. Výsledky byly získány pomocí kvantitativního výzkumu. Byla použita metoda dotazování, technika dotazníku. V rámci výzkumu byly potvrzeny dvě hypotézy ze tří předpokládaných hypotéz. Výzkum dokládá, že klienti zdravotních pojišťoven v Jihočeském kraji jsou spokojeni s místní a časovou dostupností poboček jejich zdravotních pojišťoven. Dále z provedeného výzkumu vyplývá, že občané se při výběru zdravotní pojišťovny řídí názorem svého lékaře. Naopak při výběru zdravotní pojišťovny není pro občany rozhodující, jaké výhodné (preventivní) programy jim zdravotní pojišťovny nabízejí. Získané poznatky mohou být základem pro další výzkumné práce, ale též mohou posloužit samotným zdravotním pojišťovnám ke zkvalitnění jejich služeb. Problematika zdravotnictví a zdravotních pojišťoven je stále aktuálním tématem, jak na politickém poli, tak i v rámci široké (laické) veřejnosti.
Perception of health insurance companies in the South Bohemian Region
Keywords: Plátci pojistného; práva a povinnosti plátců pojistného; veřejné zdravotní pojištění; vznik a zánik zdravotního pojištění; zdravotní pojišťovny; zdravotnické systémy.; Payers of health insurance contributions; rights and obligations of health insurance payers; public health insurance; establishment and termination of health insurance; health insurance companies; health care systems.