Komparace technického řešení těžkých terénních tažných vozidel a vliv environmentálních úprav na jejich provoz - Pospíšil, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá problematikou zavádění elektronických a ekologických prvků do těžkých terénních tažných strojů. V teoretické části je definován pojem, těžký terénní tažný stroj a vymezena konkrétní kategorie vybraných strojů, tedy traktorů. Následuje historický vývoj traktorů, včetně jejich technických parametrů. V další, praktické části, je analyzována spotřeba paliva u vybrané kategorie traktorů. Následuje popis funkce elektronických a ekologických prvků současných traktorů a vlivu těchto, vybraných prvků, na spotřebu paliva. V další části je proveden pokus o výhled do budoucna s ohledem na tuto problematiku s řediteli pěti největších dovozců traktorů do ČR. Ke konci praktické části jsou uvedeny názory odborníků z praxe na danou problematiku. V závěru jsou prezentovány výsledky, zjištěných hodnot, provedena komparace vzájemných vlivů a názorů v kontextu s možností konkrétního využití v praxi.
Comparison of the technical solution of heavy off-road towing vehicles and the effect of environmental modifications on their operation
Keywords: těžký terénní tažný stroj; traktor; ekologické a elektronické úpravy; spotřeba paliva; emise; heavy off-road towing vehicles; tractor; ecological and electronic modifications; fuel consumption; emission