Distribuce šelem uvnitř a na okraji lesních habitatů - Červinka, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zaměřuje na habitatové preference šelem ve fragmentovaném prostředí. Za použití metody pachových stanic bylo zkoumáno využívání lesních okrajů savčími predátory v závislosti na velikosti fragmentu. Podařilo se prokázat jednoznačné preference pro okrajové struktury, které byly savčími predátory využívány jak ve velkých, tak v malých lesních fragmentech. Okrajový efekt tedy působí ve všech fragmentech bez ohledu na jejich velikost.
Distribution of carnivores inside and at the edge of forest habitats
Keywords: okrajový efekt; velikost fragmentu; savčí predátoři; fragmentace; pachová stanice; Doudlebsko; Česká republika; edge effect; fragment size; mammalian predators; fragmentation; scent station; Doudlebia; Czech republic