Koncepce přirozeného zákona, její možnosti a hranice - Hoskovec, Michal (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá koncepcí přirozeného zákona v pojetí Tomáše Akvinského. Stěžejní náplň práce tvoří překlady anglicky psaných textů do českého jazyka a jejich kritické komentáře. Práce je rozdělena na 3 části. První částí je teoretické uvedení do problematiky koncepce přirozeného zákona Tomáše Akvinského. Druhou část tvoří komentáře překládaných textů. Samotné překlady textů jsou ve třetí části práce. Vybranými texty jsou filosofická pojednání o přirozeném zákoně a jeho vztahu k zákonodárství, logice etického diskursu a k lidským právům. Originály překládaných textů jsou uvedeny v příloze diplomové práce.
The Natural Law Conception - its potentiality and limitations
Keywords: Tomáš Akvinský; přirozený zákon; lidská práva; zákonodárství; logika etického diskursu; Thomas Aquinas; Natural Law; Human Rights; Lawmaking; Logic of Ethical Discourse