Bourání Benešova. Stavební úpravy města v 80. a 90. letech 20. století - Wagnerová, Monika (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce sleduje stavební a urbanistické proměny města Benešov v 80. a 90. letech 20. století. Na rozdíl od tradičních dějin architektury, které se obvykle zaměřují na projekty a realizace nových staveb, je zde věnována pozornost naopak likvidaci stávajících budov a jejich komplexů. Autorka se zabývá asanačním plánem na demolici staré a zbudování nové zástavby v části města Benešova u Prahy. Tento projekt, do něhoţ byl involvován i architekt Josef Pleskot, vzbuzuje dodnes kritické otázky, jeţ budou v textu reflektovány a diskutovány.
Demolition of Benešov. Construction changes in the 80's and 90's
Keywords: Urbanismus; Architektura; Benešov; 20. století; Sídliště; Demolice; Urbanism; Architecture; Benešov; 20th century; Housing estate; Demolition.