Léčebně rehabilitační postupy po poranění flexorového a extensorového aparátu ruky - Bendová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce na téma ''Léčebně rehabilitační postupy po poranění flexorového a extensorového aparátu ruky'' popisuje anatomii svalů předloktí, ruky, fascií i šlachových poutek a dále shrnuje základní poznatky týkající se poranění flexorového a extensorového aparátu ruky a fyzioterapeutické problematiky tohoto tématu, což je jejím hlavním cílem. Součástí práce je také aplikace získaných poznatků do praxe v podobě zpracování kazuistik pacientů s poraněním flexorových a extensorových šlach na ruce, která mimo jiné poukazuje na nutnost individuálního přístupu terapeuta a spolupráci pacienta. Druhým cílem této práce je srovnání teoretické léčby poranění flexorového a extensorového aparátu ruky z pohledu fyzioterapeuta v České republice a ve Finsku. Ke splnění tohoto cíle byla využita metodika kvalitativního výzkumu a ke sběru dat byla použita technika rozhovoru s vybranými fyzioterapeuty v České republice a ve Finsku. Ze srovnání vyplynulo, že metodiky používané ve Finsku se v podstatě shodují s metodikami užívanými v České republice. V obou zemích je průběh terapie individuálně přizpůsoben potřebám pacienta a vychází z doporučení lékaře.
Physio-therapeutical methods after injuries of the flexor and extensor tendons of a hand
Keywords: Fyzioterapie; Rehabilitace; Ruka; Poranění šlach; Flexory; Extensory; Physiotherapy; Rehabilitation; Hand; Tendon injury; Flexors; Extensors