Domácí násilí - celospolečenský problém - Petrášková, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce si klade za cíl vymezit základní charakteristiku domácího násilí se zaměřením na viktimizaci a typologii oběti domácího násilí. V práci uvádím možnosti, jak pomoci obětem, možnosti orgánů státní správy, samosprávy a neziskových organizací, krizovou intervenci. Provádím analýzu současného trestněprávního stavu s vymezením nových skutkových podstat týkajících se dalších z forem omezování osobních svobod. V praktické části uvádím skutečné příběhy obětí domácího násilí a provádím výzkum s cílem zjistit, jak týrané ženy zpětně hodnotí pomoc a přístup orgánů činných v trestním řízení a profesních institucí zabývajících se uvedenou problematikou a získané informace porovnávám s informacemi získanými z odborných publikací.
Native force - all society problem
Keywords: Domácí násilí; viktimizace; posttraumatické poruchy; syndrom týrané ženy; krizová intervence; ochrana oběti; Domestic violence; victimization; crisis intervention