Pojetí lidských práv v Čečenské republice a v okolních zemích mezi lety 2009-2019 - Roštinská, Anna (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se věnuje dodržování lidských práv v Čečenské republice. Poukazuje na etické a lidsko-právní přístupy ke zvolené tématice. Práce se rovněž zabývá sociální prací v kontextu muslimských zákonů, kde se snaží o propojení sociální práce a muslimských zákonů. Práce rovněž poukazuje na etické vazby a některé etické teorie, které se zabývají například vraždou ze cti a jinými. Zabývá se také náboženskými a politickými tématy, které přispívají k vysvětlení tématiky lidských práv v Čečenské republice. Orientuje se také na vysvětlení základních pojmů v oblasti lidských práv a muslimského náboženství, což pomáhá vysvětlit celou problematiku. V části etického zpracování vysvětluje pomocí některých teorií možné přístupy k výkladu lidských práv jako celku. V závěru své práce nastiňuji a navrhuji vlastní návrhy, které by mohly pomoci zlepšit situaci týkající se sociální práce v Čečensku. Zamýšlím se také nad tím, zda jsem naplnila cíl své práce a jaké nové poznatky práce může přinést, především v oblasti sociální práce
The conception of human rights in Chechnya and neighbouring countries between 2009-2019
Keywords: Lidská práva; muslimské náboženství; křesťanství Čečenská republika; čečenská společnost; islám; Human rights; muslim religion; christianty; Chechnya; Chechen society; Islam