Možnosti stanovení anti-Müllerova hormonu u žen - Voborská, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Předkládaná práce se zabývá anti Müllerovým hormonem (AMH), jeho stanovením a využitím v klinické praxi. U mužů je AMH tvořen v Sertoliho buňkách varlat. U žen granulózovými buňkami, které ve vaječníku obklopují vajíčko. V prenatálním vývoji má velmi významnou roli při správné sexuální diferenciaci plodu mužského pohlaví, u žen jeho hladiny přímo odráží ovariální rezervu. Díky tomu je možné využití AMH jako markeru fertility. Cílem této bakalářské práce bylo stanovit pomocí enzymoimunoanalytické (ELISA) metody sérové koncentrace AMH onkologicky nemocných pacientek. Všechny výsledky byly následně porovnány se skupinami zdravých žen v různých věkových kategoriích.
Possibilities of measurement anti-Müllerian hormone in women
Keywords: anti-Müllerův hormon; diferenciace plodu; ovariální rezerva; ELISA metoda; anti-Müllerian hormone; differentiation of the fetus; ovarian reserve; ELISA method