Terry Pratchett's Portrayal of Victorian London in Dodger - Stehlíková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2023)
Předmětem zkoumání bakalářské práce je román autora současné fantastické literatury pro mládež T. Pratchetta Dodger (Filuta). Práce si klade za cíl porovnat obraz viktoriánského Londýna na základě Pratchettova románu a podle sekundárních pramenů včetně Pratchettova průvodce Londýnem (Dodger's Guide to London). Práce v úvodu podává stručnou charakteristiku viktoriánského období a zaměřuje se na londýnské osobnosti viktoriánské Anglie, které se objevují jako literární postavy Pratchettova románu (B. Disraeli, Robert Peel, Charles Dickens, královna Viktorie, Sweeney Todd aj.). Práce dále posoudí vliv Pratchettovy literární inspirace románem Oliver Twist a v popisu zápletky románu Dodger se soustředí na téma a motivy příznačné pro poetiku anglického gotického románu (napětí, tajemství, zločin, přítomnost dámy v nesnázích a motiv hrdiny zachránce).
Terry Pratchett's Portrayal of Victorian London in Dodger