Domácí násilí z pohledu nezletilého dítěte - Matkovská, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
V poslední době se o fenoménu domácího násilí hovoří stále častěji. Tento problém není brán na lehkou váhu a mnoho zemí včetně České republiky zavedlo opatření, jak se proti tomuto negativnímu jevu, vypovídajícím mnohé o české společnosti, bránit a tím ochránit své občany a především nezletilé děti. Právě ty jsou podle statistických údajů ve většině případů přítomny, jestliže se v rodinách domácí násilí vyskytuje. Jedním z kroků, které učinila Česká republika, je přijetí Zákona o ochraně před domácím násilím. Tento zákon by měl zaručit větší bezpečnost pro oběti domácího násilí. Cílem této práce je nastínit současnou problematiku domácího násilí v České republice. V teoretické části je uvedeno, co vlastně je domácí násilí, jaké jsou jeho formy a druhy a pravděpodobné příčiny jeho vzniku. Pozornost je také věnována teorii vzniku násilného chování a v užším pojetí také teorii vzniku domácího násilí. Aby bylo úplně vymezeno domácího násilí, nelze opomenout ani rizikové faktory napomáhající vzniku tomuto negativnímu jevu. Další kapitola se věnuje profilu pachatele domácího násilí. Jiná část je věnována právnímu zakotvení v současné legislativě a konkrétně pak také přijetí Zákona č. 135/2006 o ochraně před domácím násilím, je zde také uvedeno právní zakotvení v ostatních zemích. V souvislosti s přijetím tohoto zákona vznikají intervenční centra, která poskytují pomoc obětem domácího násilí. Právě ta hrají v systému pomoci obětem důležitou roli a mezi součinnými orgány plní koordinační úlohu. Další kapitola je věnována nezletilým dětem, co pro ně rodina znamená, jaké jsou vlivy tělesných trestů na jejich psychiku. Také se věnujeme činnosti oddělení sociálně právní ochraně dětí, které poskytuje pomoc nejen dětem, ale i ostatním členům rodiny, s tímto souvisí i obsah Bezpečnostního plánu pro oběti domácího násilí, kterým se řídí pracovníci tohoto oddělení. Poslední kapitola teoretické části je věnována aktivitám nestátních neziskových organizací, které poskytují pomoc obětem domácího násilí a v oblasti poskytování pomoci a snižování následků domácího násilí zaujímají velkou roli. Praktická část je zaměřena na zjištění povědomí nezletilých dětí o domácím násilí a jak by se v případě, pokud by se staly svědky takového jednání, zachovaly, a jak jsou o fenoménu domácího násilí informovány a zda-li se během své školní docházky účastnili aktivit, zaměřených na problematiku domácího násilí. Další oblast se věnuje samotným službám, které poskytuje oddělení sociálně právní ochrany dětí, specificky pak se zaměřením na kvalitu poskytovaných služeb v Jihočeském kraji.
Home violence from the point of view an adolescent
Keywords: domácí násilí; nezletilé dítě; zákon o ochraně před domácím násilím; intervenční centra; oddělení sociálně právní ochrany dětí; home violence; minor child; bill about protection from home violence; interventions centres; services social and legal care of the children