Diagnostika, terapie a prevence poranění hamstringových svalů ve sportu - Huňáček, Jakub (Jihočeská univerzita, 2020)
Poranění hamstringových svalů je jedním z nejběžnějších zranění ve sportech, pro které jsou charakteristické dynamické pohyby jako je zrychlení a zpomalení, změny směru, maximální sprint, skoky či akrobatické polohy dolních končetin. Zranění zadních stehenních svalů se nejčastěji děje vlivem zkrácení ischiocrurálních svalů, oslabení svalové síly, špatného postavení pánve (anteverze pánve) a inhibice funkce extenzorů kyčelního kloubu (musculus gluteus maximus). Zejména na poloprofesionální úrovni se neklade důraz na prevenci tohoto poranění a pokud úraz nastane, postižený neabsolvuje potřebnou rehabilitaci. Zranění řeší poranění především klidem a po odeznění počátečních příznaků se vrací příliš brzo k plné zátěži. Tím vzniká opětovný úraz, který je mnohdy závažnější než ten původní. Poranění hamstringových svalů by nemělo být bráno na lehkou váhu a sportovec by měl vyhledat odbornou pomoc. Hlavním cílem této práce je vytvořit rehabilitační program pro návrat ke sportovní aktivitě s minimálním rizikem k recidivě zranění. Dále zmapovat pomocí dotazníkové šetření incidenci poranění u sportujících jedinců. Práce obsahuje tři kazuistiky s fotbalisty z klubu FC Rokycany, kteří v minulosti prodělali toto poranění. Kazuistiky jsou složeny ze vstupního a výstupního kineziologického rozboru s popisem terapie. Věřím, že tato bakalářská práce rozšíří povědomí o závažnosti tohoto poranění a bude moci sloužit jako edukační materiál pro fyzioterapeuty, sportovce a trenéry.
Diagnostics, therapy and prevention of hamstring muscles injury in sport
Keywords: Fyzioterapie; hamstringy; ischiocrurální svaly; svalová zranění; sportovní zranění; diagnostika; prevence; terapie; Physiotherapy; hamstring muscles; ichiocrural muscles; muscle injury; sport related injury; diagnostic; prevention; therapy