Převod dojnic z vazného ustájení na volné ustájení z hlediska jejich welfare. - Klap, Martin (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce je zaměřena na ustájení skotu s tržní produkcí mléka. Cílem této práce bylo stanovit a vyhodnotit vybrané ukazatele welfare na vazném a volném ustájení.Práce byla zpracována z datového souboru, který obsahuje informace o ukazatelích 675 jedinců s mléčnou a kombinovanou užitkovostí chovaných ve dvou odlišných typech zemědělských podniků. Jedná se o dva na sobě nezávislé chovy. Sledovaní jedinci byli čistokrevní nebo kříženci se zastoupením hlavního plemene v krvi 50 - 100 %.Dle provedeného výzkumu a sběru dat je z práce patrné, že vazná stáj se po všech vyhodnocených faktorech stává nevyhovující. Volné ustájení jednoznačně splňuje podmínky pro welfare dojnic.
Transport dairy cows from a tethering to a free housing and aspect of their welfare.
Keywords: vazné ustájení; volné ustájení; welfare; nemoci skotu; etologické projevy; tethering; free housing; welfare; livestock diseases; behavioral expression