Vývoj vláknových aplikací v jazyce Java - Attl, Karel (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce pojednává o programování vícevláknových aplikací v jazyce Java. S verzí Java 5 se v API jazyka objevuje i knihovna java.util.concurrent, která významným způsobem ulehčuje a zefektivňuje návrh paralelních aplikací. Práce je pojatá jako úvod do programování vícevláknových aplikací, a zároveň ji lze využít jako studijní materiál. Teoretický úvod pojednává o procesech a technologickému pozadí multitaskingu jako analogie k vláknům, zároveň se dotýká technologie Java a pozadí práce s pamětí. Zbytek diplomové práce už se věnuje praktickému nastínění práce s vlákny. Pokrývá toto téma od úplných základů, jakými je vytvoření objektu typu Thread, přes pokročilejší úlohy, jakými je práce s balíčkem java.util.concurrent a na závěr věnuje prostor problémům, se kterými se programátor může setkat při vývoji vícevláknových aplikací.
Development of threads's applications in Java
Keywords: Vývoj vícevláknových aplikací; Programování; Java 5; java.util.concurrent; Paralelní programy; Multitasking; Multithreading; Development of threads's applications; Programming; Java 5; java.util.concurrent; Paralell applications; Multitasking; Multithreading