Spolek na podporu bydlící chudiny. Reflexe chudých na počátku 19. století - Pokorná, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Předkládaná práce se věnuje Spolku na podporu bydlící chudiny, který byl činný na začátku 19. století v Praze. Cílem práce bylo na základě archivních pramenů vytyčit hlavní cíle tohoto spolku a vymezit skupinu chudých, kteří od tohoto spolku získávali finanční a hmotné příspěvky. Základním metodologickým východiskem byly zvoleny historická demografie a mikrohistorie. První kapitoly přibližují působení buquoyského chudinského spolku v jižních Čechách na konci 18. století. Získané informace umožňují srovnání se Spolkem na podporu bydlící chudiny v Praze. Zároveň je shrnuta problematika chudinské péče v 18. století v Praze. Na základě výzkumu zakládající listiny a výročních zpráv byla reflektována činnost Spolku na podporu bydlící chudiny. Cílem výzkumu bylo přiblížit chudinskou péči na počátku 19. století, která fungovala na území Čech. Dalším cílem bylo na základě analýzy evidenčních pramenů přiblížit postavení chudého ve společnosti. Poslední kapitola měla za úkol na základě mikrohistorických příkladů představit sebereflexi chudého.
The Local Paupers Support Association. Reflection of the Paupers in the early 19th century
Keywords: chudina; chudinství; Spolek na podporu bydlící chudiny; Paupers; The Local Paupers Support Association