Panenka-umělecký artefakt, Design panenky ball jointed doll - Ratschmanová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Téma bakalářské práce je panenka, jako hračka, sběratelský předmět i umělecký artefakt. V teoretické části je popsán historický vývoj panenek. Je zde poukázáno na fenomén BJD, kloubových panenek. Tyto panenky spadají pod panenky umělecké, proto jsou zde představeni nejvýznamnější tvůrci těchto uměleckých panenek. Umělecké panenky jsou vytvářeny v různých žánrech, jedním z nich je i fantasy, proto vysvětluji možné alternativy v pojmenování a popisu. Praktická část se zabývá designem panenky BJD inspirovaným fantasy literaturou. Byly zhotoveny tři panenky, elf, víla a mořská pannu, aby jejich podoba odpovídala charakteru a popisu bytosti.
Doll- artistic artifact, Design ball jointed doll.
Keywords: panenka; role panenky v dětské hře; sběratelství panenek; historický vývoj panenek; umělecké panenky; BJD- ball jointed doll; významní umělci panenek; fantasy bytosti; doll; the role of dolls in the children's game; collecting dolls; historical development of the dolls; art doll; BJD- ball jointed doll; important creators of the art dolls; fantasy creatures