Sociální problém nelegálního zaměstnávání cizinců v České republice - Skoková, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
Cizinci a jejich zaměstnavatelé porušují v souvislosti s nelegálním pobytem a nelegálním zaměstnáváním právní předpisy České republiky. Cílem bakalářské práce je analyzovat, jakým způsobem k tomuto porušení dochází. V teoretické části bakalářské práce byly metodou sekundární analýzy dat analyzovány zákony a dokumenty, které s problematikou pobytu a zaměstnanosti cizinců souvisejí. Výzkumná část bakalářské práce je zaměřena na kontroly zaměstnanosti, které provedly úřady práce, cizinecká policie a celní správa v roce 2009. Při zpracování této části bakalářské práce byla použita metoda analýzy dat a metoda dotazování, kdy byla data od zaměstnanců těchto orgánů získávána technikou řízených rozhovorů. Po vyhodnocení výsledků výzkumu byla potvrzena hypotéza, že po vstupu České republiky mezi země Schengenského prostoru se počet nelegálně zaměstnaných cizinců zvýšil. Bakalářská práce může sloužit jako studijní pomůcka celním úředníkům, kteří budou pověřeni kontrolou zaměstnanosti cizinců. Z tohoto důvodu je ve výzkumné části práce podrobně popsána kontrola zaměstnanosti cizinců, jak ji provádějí orgány celní správy.
Social issue of illegal employment of foreigners in the Czech Republic
Keywords: Celní úřad; Cizinec; Migrace; Nelegální zaměstnávání; Povolení k zaměstnání; Schengenský prostor; Vízum; The Customs Office; Foreigner; Migration; Illegal employment; Work permit; Schengen Area; Visa