Vliv saturace krmné dávky vitamínem C na zdraví, růst a reprodukci u vybraných modelových druhů zvířat - Tejml, Petr (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem diplomové práce je posoudit vliv vitamínu C na hmotnost, zdravotní a reprodukční ukazatele u vybraného druhu hlodavců. Jako modelové zvíře bylo zvoleno morče domácí (Cavia aperea v. porcellus), které je známé z hlediska své vysoké citlivosti na nedostatek vitamínu C v krmné dávce. Morče si není samo schopno vytvářet vitamín C ve vlastním těle a stejně jako například člověk je odkázáno na jeho přísun v potravě. Vitamín C je znám svým širokým spektrem působnosti a jeho nedostatek či úplná absence v organismu morčete vyvolává značné potíže. Morčata ve sledovaném zájmovém chovu byla rozdělena do několika skupin podobného složení a o stejném počtu jedinců. Čtyřem skupinám byl přidáván vitamín C a čtyři skupiny byly závislé pouze na jeho přísunu z potravy, která byla dostupná v daném ročním období. Sledování proběhlo v roce 2005 a 2007. Všechna morčata byla během pokusu každé tři dny vážena. Hmotnostní, zdravotní a reprodukční ukazatele byly sledovány po celou dobu pokusu. Na základě zjištěných výsledků lze konstatovat, že vitamín C hraje v životě morčat velmi důležitou roli. Morčata, která si nedokáží sama vitamín C vytvořit metabolickými přeměnami, jsou plně odkázána na jeho přísun z krmiva. Pokud tedy není v krmné dávce morčete dostatečný obsah vitamínu C, je nezbytné jeho podávání uměle. Vědeckých poznatků a literárních odborných zdrojů zabývajících se chovem morčat není mnoho, proto by tato práce mohla být přínosem pro chovatele i výzkum.
The impact saturation feed ration of vitamine C on weight, health and reproduction on a selected brand of animals
Keywords: morče; vitamín C; hmotnost; zdraví; reprodukce; guinea pig; vitamin C; weight; health; reproduction