Výuka anglického jazyka a zeměpisu na 2. stupni ZŠ pomocí metody CLIL - Koucká, Jana (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce bude zaměřena na metodu CLIL a její aplikaci ve výuce anglického jazyka a zeměpisu. Teoretická část nejprve představí metodu s ohledem na její historii, principy, realizaci a využití ve výuce. Vysvětlí základní modely CLILu a zaměří se také na hlavní výhody a rizika, která se s metodou pojí. Zároveň teoretická část nastíní tématiku využívání této metody v České republice. Kapitola o hodnocení v CLILu popíše způsob evaluace v hodinách a rozliší dva základní uplatňované přístupy. Následovat bude kapitola zabývající se zasazením CLILu do výuky anglického jazyka a geografie, která bude obsahovat také souhrn základních aktivit, které lze v CLILu efektivně využít. Praktická část se specializuje na sestavení a následnou reflexi dvou výukových celků zeměpisu a angličtiny za pomoci dané metody. Součástí kapitoly budou také navržené úpravy, kterými lze hodiny zefektivnit. Jednotlivé aktivity budou porovnány s Rámcovým vzdělávacím programem, aby odpovídaly zasazení jak do RVP anglického jazyka, tak geografie v konkrétních ročnících. V neposlední řadě diplomová práce seznámí čtenáře se školou, na které bude výuka realizována.
Teaching English and Geography through CLIL at the middle school level
Keywords: CLIL; výuka anglického jazyka; výuka geografie; aktivity; vzdělávání; CLIL; English language teaching; Geography teaching; activities; education