Význam stomasestry v životě stomika - Tomanová, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakálářská práce je zaměřena na kvalitu péče z pohledu pacienta se stomií a přínos stomasestry do jeho živora. Po založení stomie se člověk snaží vyrovnat s náročnou životní situací.Doufá, že mu budou podány dostatečně a pravdivé informace o životě se stomií. Očekává poskytování kvalitní oš. péče, nejen od stomasestry, ale každé sestry, která pracuje v oš. týmu. Pacient spoléhá na někoho, kdo ho naučí zvládat techniku ošetřování stomie natolik, aby nebyl závislý na pomoci druhých. Hledá někoho, kdo mu pomůže vyrovnat se se stomií a svým láskyplným přístupem si vrátí ztracené sebevědomí.
Importance of stoma nurse in stoma patient´s life
Keywords: stomik;klient se stomií;stomická sestra;ileostomie;kolostomie; stoma; a client with a stoma; the stoma nurse; ileostomy; colostomy