Jak se pozůstalí vyrovnávají se smrtí svých blízkých a jak jim při tom pomoci? - Urbánek, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá tématem, jak se pozůstalí vyrovnávají se smrtí svých blízkých a jak by se jim v jejich krizové situaci mohlo pomoci. Práce se snaží o srovnání poznatků z vlastního výzkumu provedeného v okrese Strakonice a výsledků, které jsou známy z odborné literatury. Bakalářská práce se zaměřuje především na truchlení pozůstalých, je však nastíněna i problematika smrti a pohřbu, úzce související s úmrtím blízkého člověka. V práci jsou zohledněny výsledky odpovědí respondentů, s jakým úmrtím se poprvé setkali, v jakém věku a jaké měly pocity. Velká část práce je věnována tomu, co pro pozůstalé znamená ztráta blízkého. Práce se zaměřuje na zpracování zármutku u pozůstalých respondentů, kdo a co jim nejvíce pomáhalo při vyrovnávání se s úmrtím blízkého. Dále uvádí možnosti laické a odborné pomoci pro pozůstalé a jejich konfrontaci se zkušeností respondentů. Získaná empirická data jsou v práci průběžně podrobena kritice s odbornou literaturou a je zde snaha o to vytvořit jakýsi tvůrčí projekt, který by mohl přispět k rozšíření vědění o fenoménu smrti a truchlení.
How do the bereaved cope with the death of their loved ones and how can we help them?
Keywords: pozůstalí; smrt; pohřeb; smutek; truchlení; zármutek; stadia truchlení; krize; pocity pozůstalých; úmrtí blízkého člověka; zpracování zármutku; odborná a laická pomoc pro pozůstalé; poradenství pro pozůstalé; ztráta blízkého člověka; the bereaved; death; funeral; sorrow; mourning; grief; stages of mourning; crisis; feelings of the bereaved; death of a loved one; processing grief; professional and non-professional help for the bereaved; counselling for the bereaved; loss of a loved one