Resocializace pachatelů drogové trestné činnosti - Janouchová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce ''Resocializace pachatelů drogové trestné činnosti'' se zabývá studií problematiky trestné činnosti spojené s drogami a možnostmi začleňování pachatelů těchto trestných činů zpět do společnosti, především ve spolupráci s Probační a mediační službou ČR. Trestná činnost a drogová závislost patří k nejzávažnějším sociálně patologickým jevům a je třeba na ni pohlížet v sociálním kontextu. Význam resocializace spočívá v sociálním znovuzačleňování člověka, které je podmíněno získáním či obnovením sociálních dovedností a přijetím společensky sdílených sociálních norem. Tzv. drogovou trestnou činnost je možno chápat v užším a v širším smyslu. Prvý případ zahrnuje trestné činy nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů podle § 187, § 187a, § 188 trestního zákona a trestný čin šíření toxikomanie podle § 188a trestního zákona. Ve druhém případě se jedná o veškerou trestnou činnost, v rámci které zaujímají drogy určitou roli (majetkové trestné činy, násilné trestné činy). Vedle trestní represe se v těchto případech uplatňují velmi důležité alternativní opatření a alternativní tresty, které mohou tvořit příznivý krok ke zmiňované resocializaci. Zde nachází své nezastupitelné místo Probační a mediační služba, která působí na území České republiky od 1. 1.2001. Teoretická část práce se zpočátku zabývá společenským kontextem drog, vývojem a současným stavem trestní a protidrogové politiky v české společnosti, dále informuje o alternativách k uložení trestu odnětí svobody včetně léčby. Závěr teoretické části nabízí porozumění činnosti Probační a mediační služby ČR v kontextu výkonu alternativ nespojených s přímým odnětím svobody. Výzkumná část práce obsahuje kvalitativní studii pozitiv a úskalí výkonu trestu obecně prospěšných prací pachatelů drogové trestné činnosti. Dále zahrnuje analýzu výročních zpráv a materiálů Probační a mediační služby ČR. Autorka by svou prací ráda přispěla k porozumění činnosti Probační a mediační služby ČR a k nastínění možných řešení situace pachatelů trestné činnosti související s drogami.
Resocialization of offenders of drug related crime
Keywords: Trestná činnost související s drogami; alternativní tresty a opatření; resocializace; Probační a mediační služba ČR; trest obecně prospěšných prací; probační resocializační programy; Drug related crime; community sanctions and messures; resocialization; Probation and mediation servise of CR; community sanction; probation and resocialization programs