Role sociálního pracovníka v nemocničním a domácím hospicovém zařízení s ohledem na lidskou důstojnost - Cimburová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá principy poskytování péče v nemocničním a domácím hospicovém zařízení a každé z těchto zařízení také detailně charakterizuje. Zaměřuje se zejména na přístup personálu a rodiny ke klientovi. Tento přístup by měl respektovat jedinečnost a lidskou důstojnost člověka, a to i ve stáří či v nemoci. V práci je vyzdvižena úloha sociálního pracovníka v nemocnici a domácím hospici, jeho náplň práce a vlastnosti, které by měl mít. Největší pozornost je však zaměřena na roli sociálního pracovníka při práci s klientem v kontextu lidské důstojnosti, která nespočívá pouze v kvalitně odvedeném poradenství nebo poskytnutí pomoci při řešení obtížné životní situace, ale také v přidané hodnotě spočívající v empatickém přístupu, rovném jednání a respektu k člověku. Důvodem ke zvolení tohoto tématu je můj zájem o obor paliativní medicíny a také zkušenosti získané v rámci praxí doprovázejících studium.
The role of a social worker in a hospital and home hospice facility considering human dignity
Keywords: nemocnice; zdravotní péče; domácí hospic; paliativní péče; role sociálního pracovníka; lidská důstojnost; hospital; health care; home hospice facility; palliative care; role of a social worker; human dignity