Využití reminiscenčntí terapie při práci se seniory - Klečková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá využitím reminiscenční terapie v práci o seniory v domovech pro seniory. Je rozdělena na dvě části. V první kapitole je charakterizován pojem stáří a stárnutí, jeho rozdělení, popsány změny, ke kterým v tomto období dochází a dále analýza potřeb. V druhé kapitole se práce se zabývá reminiscenční terapií, jejími funkcemi, významem a využitím v sociálních službách. V této části jsou na kazuistikách, které byly vytvořeny v domově pro seniory ve Veselí nad Lužnicí, popsány jednotlivé funkce reminiscence, tak jak byly v praxi zaznamenány autorkou práce.
The use of reminiscence therapy in working with the elderly
Keywords: stárnutí; stáří; potřeby; senior; sociální služby; aktivizace; paměť; demence; vzpomínání; reminiscenční terapie; aging; old age; requirements; senior; social care services; activation; memory; dementia; remembering; reminiscence therapy