Analýza volnočasových pohybových aktivit vybraného vzorku žáků na středních školách - Baloun, Richard (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu struktury volnočasových aktivit žáků na středních školách, a to s důrazem na pohybové aktivity. Teoretická část definuje pojmy volný čas, pohyb a pohybová aktivita a adolescence, popisuje negativní vlivy pohybové nedostatečnosti a přináší základní informace o projektu COMPASS. Výzkumná studie je zaměřena na pohybové aktivity adolescentů v kontextu jejich životního stylu. Data byla od respondentů (n=425) získána metodou dotazníkového šetření za použití standardizovaného dotazníku COMPASS. Cílem práce je zjistit věkové a genderové rozdíly ve struktuře volnočasových pohybových aktivit žáků středních škol. Z výsledků vyplývá, že minimálně jeden sport či jinou pohybovou aktivitu vykonává ve volném čase téměř 85% respondentů. Vliv věku hraje ve struktuře volnočasových pohybových aktivit menší roli než vliv pohlaví. Prezentovaná studie poukazuje na poměrně významnou pozici pohybových aktivit ve struktuře využívání volného času adolescentů.
The analysis of leisure-time physical activities of the selected sample of high school students
Keywords: adolescence; hypokineze; obezita; projekt COMPASS; aktivní životní styl; adolescence; hypokinesia; obesity; project COMPASS; active lifestyle