Volby do městské rady v Soběslavi v první polovině 18. století - Nováková, Eva (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce nazvaná Volby do městské rady v Soběslavi v první polovině 18. století se věnuje podobě městské správy ve schwarzenberském vrchnostenském městě Soběslavi v první polovině 18. věku. V první části své práce představím podobu tamní městské správy s důrazem na její nejvýznamnější instituce představované městskou radou, sborem obecních starších a rychtářem. V následující kapitole popíši způsob volby radních, obecních starších i rychtáře, na nichž se v této době podílela celá městská obec. Budu přitom vycházet z unikátně dochovaných soupisů, které při volbách vznikaly a evidovaly hlasy udělené jednotlivým osobám. Ve třetí části diplomové práce se budu zabývat podobou ceremoniálu, při němž byla ukončena činnost institucí městské správy a na místa odstupujících konšelů, obecních starších a rychtáře byli jmenováni jejich nástupci. Diplomová práce vychází z pramenů uložených v SOkA Tábor ve fondu Archiv města Soběslavi a v SOA Třeboň ve fondu Velkostatek Třeboň.
City council election in Soběslav in the first half of 18th century
Keywords: městská správa; městská rada; dějiny správy; Soběslav; obecní starší; městský rychtář; volby; renovace; ceremoniál; city administration; city council; group of municipal older; reeve; election; renovation; ceremony