Potřeby volnočasových aktivit stárnoucího obyvatelstva na sídlišti Vajgar Jindřichův Hradec - Rýparová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá potřebami volnočasových aktivit stárnoucího obyvatelstva na sídlišti Vajgar Jindřichův Hradec. Práce je rozdělena na část teoretickou, která se věnuje problematice volného času, jeho funkcemi, stárnutím, přístupy ke stárnutí, volnočasovými aktivitami, formami volnočasových aktivit a faktory ovlivňující aktivní užití volného času. Dále je analyzována současná situace možností volnočasových aktivit na sídlišti Vajgar, také institucí a organizací, které se volným časem zabývají. A část praktickou, kde bylo provedeno kvantitativní výzkumné šetření. Cílem práce bylo zmapovat, jaké možnosti volnočasových aktivit mají lidé starší 55 let na sídlišti Vajgar v Jindřichově Hradci a také o jaké aktivity by měli zájem. V návaznosti na zmíněný cíl byla stanovena hypotéza: H1: Na sídlišti Vajgar v Jindřichově Hradci nejsou možnosti pro aktivní užití volného času obyvatel od 55 let. Vyhodnocení probíhalo na základě dotazníkového šetření u 146 respondentů a výsledky ukazují, že o nové možnosti volnočasových aktivit by měli zájem i obyvatelé, kterým možnosti volnočasových aktivit na sídlišti Vajgar nechybí. Respondenti preferovali neorganizované a pasivní způsoby trávení volného času. Jejich názor nezávisel na věku ani pohlaví. V závěru je zamyšlení nad možným řešením potřeb stárnoucího obyvatelstva ohledně volnočasových potřeb v dané lokalitě. Tato práce by mohla být zdrojem informací pro komunitní plánování, ale bylo by vhodné provést další detailnější výzkum, na jehož základě by mohlo dojít ke konečným rozhodnutím.
Needs of Leisure Time Activities of Aging Population in the Vajgar Housing Estate in Jindřichův Hradec
Keywords: Volný čas; stárnutí; aktivní přístup; pasivní přístup; volnočasové aktivity; formy volnočasových aktivit; Leisure; aging; active approach; passive approach; free time activities; forms of leisure activities