Služby harm reduction v České republice a zahraničí - Tovt, Šárka (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce na téma Služby harm reduction v České republice a zahraničí je zaměřena na metody snižování rizik u drogově závislých. Zabývá se popisem jednotlivých služeb nabízených v České republice, Velké Británii, Spojených států amerických a v Ruské federaci. V bakalářské práci je vysvětlen pojem harm reduction, jeho principy, strategie a postoje. Současně se zabývám pojmem prevence a droga, který neodmyslitelně patří k součásti harm reduction. Práce je vedená jako teoretická s cílem porovnat služby nabízející metody snižování rizik napříč různými státy. Popisuje jednotlivé služby jako například výměna injekčního materiálu, testování na přítomnost pohlavních chorob, distribuce kondomů a další možnosti snižování rizik v prostředí drogové scény. V České republice probíhají tyto služby nejčastěji v prostorech kontaktních center, kde se sociální pracovníci starají o klienty s drogovou závislostí, kteří momentálně nemohou nebo nechtějí abstinovat nebo v jejich přirozeném prostředí v rámci terénních služeb. V rámci této práce jsem se snažila zohlednit poznatky z působení v Kontaktním centru Prevent, o.s., Kontaktním centru Kotec, o.s., Doléčovacím zařízení Prevent,o.s. a Adiktologické poradny Prevent, o.s.
Harm reduction services in the Czech republic and abroad.
Keywords: Harm Reduction; terciární drogová prevence; drogová závislost; uživatel drog; terénní sociální práce; Harm Reduction; tertiary prevention; drug addiction; drug user; social work