Muzikoterapie v Karlovarském kraji - Květoň, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2008)
Autor se v diplomové práci s tématem Muzikoterapie v Karlovarském kraji snažil o ucelený pohled na toto téma. V teoretické části se zabývá její historií od pravěku po současnost, a popisuje hudbu jako přirozenou součást člověka. Na tyto kapitoly plynule navazuje působením hudby na člověka, kde mimo terapeutického popisuje i působení negativní. Po tomto úvodním seznámení se s oborem muzikoterapie autor pokračuje rozdělením muzikoterapie tak, jak je běžně používána, včetně rozdělení jednotlivých cílových skupin, na něž má hudba terapeuticky působit. V závěru teoretické části diplomové práce se autor zabývá muziko-terapeutickými metodami a technikami, z nichž některé použil také prakticky, jak dokládá v kapitole výzkum. Výzkum autor zaměřil na využívání muzikoterapie v Karlovarském kraji, jak nese i název této práce. Autorovým cílem bylo zjistit u vytipovaných zařízení sociálních služeb, zdali se s muzikoterapií setkali a v jaké míře je na území Karlovarského kraje prováděna. Kromě tohoto výzkumu autor vedl muziko-terapeutická sezení se seniory v Českých Budějovicích a se seniory v Karlových Varech. Techniky a zkušenosti z těchto cvičení popisuje v části výsledky a dokládá je i fotodokumentací.
Musicalterapy in the Karlovy Vary Region
Keywords: AKTVNÍ MUZIKOTERAPIE; HUDBA; KARLOVARSKÝ KRAJ; MUZIKOTERAPIE; RECEPTIVNÍ MUZIKOTERAPIE; SENIOŘI; SOCIÁLNÍ ZAŘÍZENÍ; ÚČINEK HUDBY; ACTIVE MUSIC THERAPY; MUSIC; KARLOVY VARY REGION; MUSIC THERAPY; RECEPTIVE MUSIC THERAPY; SENIOR; SOCIAL INSTITUTIONS; EFFECT OF MUSIC