Smlouvání s Ďáblem: Motiv v irské literatuře - Kolář, Jan (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce analyzuje dohody s ďáblem jako motiv v irské literature. Analýza zahrnuje čtyři díla irských autorů. Jedním z nich je novela Oscara Wilda Obraz Doriana Graye. Další tři díla jsou krátkými příběhy. "Zázračná pomsta" napsána Georgem Bernardem Shawem. "Pakt Sira Dominika" byl napsán Josephem Sheridanem Le Fanu a třetí dílo bylo napsáno Flannem O'Brienem a nese název "Faustus Kelly". Všechny tyto práce budou analyzovány, shrnuty a porovnány mezi sebou.
Bargaining with the Devil: A Motif in Irish Literature