Problematika zlatého řezu a jeho výskyt okolo nás - Belejová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá problematikou zlatého řezu a jeho výskytem okolo nás. Cílem práce je popsat vlastnosti zlatého řezu a ukázat základní konstrukce používané při jeho sestrojování. Důležitou součástí práce je kapitola zaměřená na pravidelný pětiúhelník. Závěrečné kapitoly jsou věnovány využití zlatého řezu ve výuce a ukázce jeho výskytu okolo nás. Práce je doplněna obrázky konstrukcí, které byly vytvořeny v programu GeoGebra.
Issue of the golden section and its occurrence in our surroundings
Keywords: zlatý řez; zlatý poměr; zlatá spirála; geometrie; pravidelný pětiúhelník; golden section; golden ratio; golden spiral; geometry; regular pentagon