Komparace hospodaření dvou školských subjektů se zaměřením na problematiku získání dotací - Krámová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce je zaměřena na porovnání hospodaření dvou základních škol, konkrétně základní školy s prvním a druhým stupněm a základní školy pouze s prvním stupněm. Jak vyplívá z názvu práce, tak je tato práce zaměřena i na problematiku získávání dotací. V teoretické části je vymezen pojem příspěvková organizace, škola, účetnictví příspěvkových organizací a způsoby financování. Cílem práce je zobrazit účetnictví školských subjektů a jeho využití ke zkvalitnění řízení, zhodnocení hospodaření vybraných školských subjektů. Praktická část je zaměřena na konkrétní organizace, kde jsou zobrazeny hospodářské výsledky škol, konkrétně rozbor výnosů a nákladů za dané roky. Podle těchto rozborů je vyvozen cíl práce. Dále je zobrazena problematika získávání operačních programů (respektive dotací), kde je poukázáno na problém získání dotace pro plně organizovanou základní školu (dva stupně) a základní školu s prvním stupněm. Závěrem práce je zhodnocení hospodaření vybraných škol a návrh na zkvalitnění řízení.
The comparison of management of two elementary schools with the focus on problems obtaining grants
Keywords: příspěvkové organizace; účetnictví; dotace; hospodaření; contributory organizations; accounting; management; grants