KOMUNIKACE MANTOVSKÝCH VYSLANCŮ S RUDOLFEM II. A JEHO DVOREM V LETECH 1595-1609 - Schwarz, František (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá vztahem mantovského vévodství k císařskému dvoru v Praze v letech 1595 až 1609. První část se zaměřuje na složení, chod a funkce mantovského vyslanectví, z jehož příslušníků zkoumá obzvláště osobu sekretáře Aderbaleho Manerbia. Další část práce zkoumá podobu klientelské sítě mantovského vévody na pražském dvoře. Jejím cílem je vylíčit, z jakých příčin byla utvářena a prostřednictvím jakých osob byla zprostředkována komunikace císaře s Vincenzem Gonzagou. Poslední část práce zkoumá prostředky politické komunikace. Za pomoci symbolického významu jednotlivých politických darů se snaží přiblížit k tehdejšímu vnímání světa.
COMMUNICATION OF MANTUAN AMBASSADORS WITH RUDOLF II. AND THE IMPERIAL COURT IN 1595-1609
Keywords: klientelská síť; politický dar; Praha; Mantova; Rudolf II.; Vincenzo Gonzaga; clientelistic network; political gift; Prague; Mantua; Rudolf II.; Vincenzo Gonzaga