Vliv obsahu potenciálně účinných bylin v pastevních porostech na příjem krmiv a jejich konzervaci - Vondrášková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem disertační práce bylo vyjádření chemického složení vzorků bylin, posouzení degradovatelnosti NDF metodou in sacco a energetické hodnocení bylin. Součástí výsledků bylo i zjištění degradovatelnosti DM. Během let 2006 a 2007 bylo uskutečněno 24 odběrů z pastevních porostů na třech různých farmách během celé pastevní sezóny a 6 odběrů z porostů lučních. Celkem bylo odebráno 175 vzorků sedmi druhů bylin na analýzy. V další části práce byla zjišťována porostová skladba pastevních porostů na třech sledovaných farmách pomocí sedmičlenné kombinované stupnice abundance a dominance Braun ? Blanqueta. Dále bylo sledováno chemické složení a výška pastevního porostu na jednotlivých farmách v průběhu celé pastevní sezóny. Cílem dalšího pokusu bylo vyjádření vlivu vybraných dvouděložných bylin na preferenci příjmu lučního sena kozami. Jitrocel kopinatý a krvavec toten byly použity jako experimentální bylinné druhy, které byly přidávány do lučního sena v množství 10 %. Dále byl sledován vliv Plantago lanceolata na jednotlivé složky mléka koz.
The influence of potentially effective herbs from grazing herbage on forage intake and its preservation.
Keywords: byliny; pastevní porost; porostová skladba; bachorová degradovatelnost; složení mléka; herbs; pasture herbage; herbage composition; NDF degradability; milk composition