Prenatální screening vrozených vývojových vad plodu - Vlkojanová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce popisuje cíle prenatálního screeningu a jednotlivé screeningy, které se provádí v různém stádiu gravidity. Jaký je jeho význam a jeho důležitost. Dále jsou zde popsány příčiny vzniku vrozených vad a jejich dělení. Podrobně jsou popsány jednotlivé biochemické markery, které jsou součástí biochemického screeningu. Práce se zabývá invazivními a neinvazivními metodami v prenatální diagnostice. Cílem práce bylo také seznámit čtenáře s psychologickými aspekty prenatální diagnostiky a perinatální paliativní péčí. V této části se práce zaměřuje na ošetřující zdravotnický personál a poskytuje rady či vodítka, jak se v takových situacích zachovat, a jak být správnou oporou a pomocí pro rodiny dítěte s VVV neslučitelnou se životem.
Prenatal screening of congenital malformations of the fetus
Keywords: prenatální screening; vrozené vývojové vady; prenatální diagnostika; dětská paliativní péče; prenatal screening; congenital malforms; prenatal diagnostics; pediatric palliative care