Možnost poskytovatelů obecně prospěšných prací na Táborsku - Pejšová, Martina (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá možnými poskytovateli pro výkon trestu obecně prospěšných prací na Táborsku. Jedná se o eventualitu nově vzniklých poskytovatelů v okolních obcích Tábora, které nejsou v registru poskytovatelů u PMS ČR. Teoretická část podává přehled o historii alternativních trestů, kam trest obecně prospěšných prací spadá. Ve zkratce obsahuje charakteristiku Probační a mediační služby a její cíle. Dále náležitosti a činnosti pracovníka PMS v rámci práce s klientem před rozhodnutím soudu a po jeho rozhodnutí. V práci je zmíněna i ochrana zdraví osob při výkonu trestu. Teoretickou část završuje kapitola přímo vznikajících poskytovatelů pro výkon trestu OPP. Jak se dá zjistit které obce a města v registru jsou. Co musejí učinit, aby mohly být poskytovateli, a jaké náležitosti je třeba dodržovat i jak spolupracovat s prvním klientem. Praktická část obsahuje analýzu u neregistrovaných malých obcí na Táborsku. Jejich možnosti poskytnutí výkonu trestu OPP. Zároveň jejich specifika k volbě osoby, které by možnost poskytnutí u nich v obci dali. Vyšel z toho jakýsi profil upřednostňovaného člověka pro poskytnutí výkonu trestu OPP. Většina nově oslovených obcí by šanci osobě vykonat trest dala. Upřednostňovaly by manuálně zdatného muže, české státní příslušnosti středního věku, mezi třiceti a padesáti lety. Zároveň by ale ve většině případů, umožnili i výkon trestu mladistvým osobám. Ovšem třeba lidé s jakoukoliv závislostí by moc šancí na výkon neměli, stejně jako lidé, pro které by byl lepší výkon práce o víkendu. Kromě zimního období byly všechny ostatní přibližně stejně aktivně zastoupeny. Obce by s Probační a mediační službou kontakt ve většině případů bez problémů navázali. Ve spojitosti s vyhlášenou dílčí amnestií v lednu tohoto roku, téměř všechny obce míní, že měla dopad na ukládání trestu OPP a to spíše negativně.
Providers of Community Service Possibilities in Tábor Region
Keywords: poskytovatelé; obecně prospěšné práce; probace; mediace; alternativní trest; tresty; PMS ČR; Tábor; obce; providers; community service; probation; mediation; alternative punishment; punishments; PMS CR; Tábor; municipalities