Porovnání vývoje způsobů odepisování dlouhodobého majetku a jejich vlivu na daňový základ - Kubecová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem mé diplomové práce je "Porovnání vývoje způsobů odepisování dlouhodobého majetku a jejich vlivu na daňový základ". Cílem práce je zachycení vývoje způsobů odpisování, přenesení těchto způsobů odpisování do číselného vyjádření a posouzení vlivu vývoje odpisování na daňový základ. Tato práce tedy nezachycuje pouze aktuální odpisovou problematiku, ale je zaměřena na vývoj odpisů za období od roku 1995 do roku 2010. Vývoj daně z příjmu, odpisových sazeb a koeficientů za období 1995 - 2010 byl pro daňové poplatníky příznivý. Sazba daně se snižovala. Odpisové sazby se zvyšovaly a koeficienty klesly, což vyvolalo snížení minimální doby odpisování.
Comparison of development of depreciation methods of long-term assets and their influence on the tax base
Keywords: Dlouhodobý nehmotný majetek; dlouhodobý hmotný majetek; dlouhodobý finanční majetek; účetní odpisy; daňové odpisy; vývoj odpisů.; Long-term intangible assets; long-term tangible assets; long-term financial assets; book depreciations; tax depreciations; development of depreciation.