Malotechnologie aplikačních forem bylinných preparátů a včelích produktů - Hýbl, Marian (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem bakalářské práce je objasnit pojem malotechnologie, se zaměřením na bylinné preparáty a včelí produkty a sestavit tři funkční bylinné preparáty obohacené o včelí produkty. Byliny a včelí produkty byly odedávna lidmi velmi ceněnou komoditou. Nezastupitelnou úlohu hrály v léčitelství, ale i ve výrobě alkoholů, parfémů, čajů i běžných potravin. Nyní jsou tyto komodity ceněny pro své všestranné využití ve farmacii, kosmetickém, chemickém i potravinářském průmyslu. Hlavním cílem této práce je navržení tří různých bylinných preparátů obohacených o včelí produkty. Popis chemického složení, účinků, možnosti použití a kontraindikace. Byly navrženy a detailně popsány tyto preparáty: 1) Tinktura ze šalvěje lékařské obohacená o propolis, vysoké kvality s maximálním obsahem aktivních látek vykazující silné antimikrobiální a imunomodulační účinky 2) Ovesný pokrm bohatý na -glukany s medem, obohacený mateří kašičkou. Nutričně i dieteticky hodnotná, chutná ovesná kaše s vysokým obsahem -glukanů, s doporučenou denní dávkou mateří kašičky a medu v biologicky aktivním stavu. 3) Konopno-propolisový tělový krém obohacený o rakytníkový olej a měsíček. Přírodní tělový krém obohacený nejkvalitnějšími extrakty konopí setého, propolisu, rakytníku řešetlákového a měsíčku lékařského s mnohostranným využitím (hojení popálenin a nejrůznějších poškození a chronických onemocnění kůže).
Malotechnology of application forms herbal remedies and bee products
Keywords: včelí produkty; bylinné preparáty; malotechnologie; -glukany; bee products; herbal preparations; malotechnology; -glucans