Nové trendy v prevenci a zdolávání varoózy - Lukášková, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Varroa destructor, též také označovaný jako kleštík včelí, je parazitický roztoč včely východní a včely medonosné, který způsobuje onemocnění varroózu. Kleštík se šíří jako nežádoucí pasažér na těle včel i trubců, kteří zalétávají do cizích úlů a stávají se tak hlavními přenašeči parazita. V České republice se s tímto parazitem bojuje od jeho objevení z počátku 80. let 20. století a to různými způsoby, které nařizuje Státní veterinární správa České republiky a také způsoby, které během let objevili samotní včelaři. Cílem této práce bylo zjistit, jaké jsou v současné době používané diagnostické postupy při zjišťování varoózy ve včelstvech, způsoby potlačení invaze kleštíka včelího a metody léčení včelstev napadené varoózou. Jaké metody se osvědčily jako nejúčinější a jaké nové metody se od doby výskytu kleštíka včelího na území České republiky vyvinuly. Svůj praktický výzkum jsem prováděla na včelstvech včelařské organizace Trhové Sviny a to v roce 2015 a 2016. Během praktické části byl sledován výskyt kleštíka včelího, následné ošetření včelstev a způsoby ošetření. Na základě výsledků vyšetření kontrolních vzorků zimní měli Státní veterinární správou pro Jihočeský kraj bylo zjišťováno, zda byla prováděná opatření účinná. Ve své práci jsem došla k závěru, že je velmi důležité jednotné ošetřování včelstev a detekování výskytu kleštíka včelího, nejen u včelařských sdružení, ale i u neregistrovaných včelařů. Vzhledem k tomu, že alternativní způsoby léčby varroózy, či cílený chov včelstev na varroatoleranci není v podmínkách České republiky reálný, především pro velké množtví včelstev, není jiné alternativy než plně dodržovat nařízení Veterinární správy a být při prevenci a léčbě varroózy důsledný.
New trends in prevention and negotiation of varroosis
Keywords: varroóza; včela medonosná; kleštík včelí; Varroasis; kleštík včelí; honey bee