Využití aktivizačních činností v domě pro seniory - Jirsová, Hana (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím aktivizačních činností v domě pro seniory. Hlavním cílem bylo zmapovat aktivizační činnosti nabízené v Domově pro seniory Máj, a jejich oblíbenost. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a empirické. V teoretické části jsou témata rozdělena do čtyř okruhů. V první z nich jsou popsány změny spojené se stářím. Druhý okruh charakterizuje jednotlivé druhy aktivizačních činností. Třetí popisuje správnou komunikaci se seniorem Je důležité vědět, jak správně komunikovat se seniorem se zhoršenou funkcí sluchu nebo zraku, popř. s demencí. V posledním okruhu jsou popsány základní druhy motivace, která ovlivňuje aktivity seniorů. Pro výzkum jsem zvolila kvalitativní výzkumnou strategii. Výzkum byl terénní. Metodami získávání dat bylo extrospektivní pozorování a polostrukturovaný rozhovor, metodou zpracování dat byla kvalitativní obsahová analýza. Zkoumanou skupinu tvořilo devět seniorek a tři pracovnice domova pro seniory v krajském městě. Z výzkumu vyplynulo, že domov nabízí velkou řadu aktivizačních činností, které mohou navštěvovat každý den. K dispozici je canisterapie, reminiscence, arteterapie, psychoterapie, muzikoterapie, ergoterapie dílny, trénování paměti, kinokavárna, kulturní akce, skupinové hry, čtení a bohoslužby. Senioři jsou s nabídkou volnočasových aktivit spokojeni. Dále se ukázalo, že všichni dotazovaní senioři navštěvují alespoň jednu aktivizační činnost týdně. Mezi nejvíce navštěvované a oblíbené patří ergoterapie dílny, kde se pravidelně schází větší počet seniorů. U dalších aktivizačních činností je zájem o aktivity individuální podle zájmů, které měli senioři před vstupem do domova. Díky těmto aktivizačním činnostem se necítí být sami, mohou se sdílet s ostatními a naplňovat své potřeby. Výsledky práce mohou posloužit jako zpětná vazba a informační materiál pro odborníky, kteří zajišťují aktivizační program v domovech pro seniory.
Usage of activation activities in home for the elderly
Keywords: Senior; stárnutí; změny ve stáří; aktivizační činnosti; motivace; komunikace; Elderly; turning old; changes during aging; activation activities; motivation; communication