Vitelogeneze karyofylidních tasemnic. - Drobníková, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
U dvou druhů karyofylidních tasemnic - Khawia sinensis a Caryophyllaeus laticeps byla pomocí světelné a transmisní elektronové mikroskopie a cytochemického barvení na důkaz glykogenu studována ultrastruktura vitelogeneze. Vitelinní folikuly se skládají z vitelinních buněk v různém stadiu vývoje a z intersticiální tkáně. Zrající a zralé vitelocyty obsahují vitelinní materiál ve formě malých kapének obalového materiálu. Tyto kapénky se postupně zvětšují a spojují do tzv. "shell globule clusters". Glykogen byl nalezen v cytoplazmě i jádře zralých vitelocytů. U C. laticeps byly v cytoplazmě pozorovány tukové kapénky. U K. sinensis byla v cytoplazmě zralých vitelocytů nalezena lamelární granule.
Vitellogenesis in caryophyllidean cestodes.
Keywords: vitelogeneze; vitelocyty; kapénky obalového materiálu; glykogen; jaderná vakuola; Caryophyllidea; lamelární granule; vitellogenesis; vitellocytes; shell globule; shell globule clusters; nucleolar vacuole; Caryophyllidea; lamellar granules